ANA SAYFA HAKKIMIZDA MTM EĞİTİMLER+ DANIŞMANLIKLAR+ YAZILIM ÜRÜNLERİ+ BLOG İLETİŞİM

MTM Verimlilik Çalışmaları Rakamlarla Konuşuyoruz!

Örnek 1

Bagaj Tesisatı Soket Tasarım İyileştirmesi

  • MEVCUT DURUM
  • ÖNERİLEN DURUM
  • KARŞILAŞTIRMA

Bagaj tesisatının iç tesisat ile birleştiği soketin gövdeye takılabilmesi için tesisatın tamamının soket deliğinden geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için yapılan MTM mevcut durum analizine göre 2070 TMU (74 sn) süre harcanmaktadır.

Bagaj tesisatının iç tesisat ile birleştiği soketin (aşağıda yer alan resimdekine benzer şekilde) değiştirilmesi sonucu montaj kolaylığı sağlanarak süre iyileştirmesi olacaktır. Bu önerilen durumun MTM analizine göre tespit edilen süresi 450 TMU (16 sn) dur. Bu durumda iyileşecek süre 58 sn dir.

Bagaj tesisatının rotalamasında MTM analizleriyle yapılan tasarım değişikliğiyle montaj kolaylaştırılarak 1620 TMU (58 sn)=%78 kazanç sağlandı.

Örnek 2

Yan Cam İyileştirmesi

  • MEVCUT DURUM
  • ÖNERİLEN DURUM
  • KARŞILAŞTIRMA

Yan camlar hat kenarında her referans için ayrı kasada beslenmektedir. Yandaki Layout’ta görüldüğü üzere hatta bir araç versiyonu için 14 m² yer kaplanmaktadır. Camları almak için yürüme zaman,aşağıda yer alan analize göre 1 adet cam için 450 TMU ’dur. Bir araçta 7 adet yan cam bulunmaktadır 7x450=3150 TMU zaman harcanmaktadır. (27,8 TMU = 1 Saniye) ise (3150/27,8=113 sn harcanan süre)

Yan camlar sıralı besleme arabası ile getirilerek 12 m² yer kazancı sağlanmıştır. Camları sıralı besleme arabasından hazırlama sehpasına taşıma sürecindeki mesafenin azaltılması ile cam başına 300 TMU zaman kazancı elde edilmiştir. Bir araçta 7 adet yan cam bulunmaktadır. 7x300=2100 TMU kazanç olmaktadır. (27,8 TMU = 1 Saniye) ise (2100/27,8=75 sn kazanç)

MTM analizleriyle camları hatta besleme yönteminde iyileştirme sağlanarak yürümeler azaltıldı. 2100 TMU (75 sn) = %66 zaman & 12 m² =%85 yer kazancı ve yeni kasa tasarımı sayesinde ergonomik iyileşme sağlandı.

Örnek 3

Araç Altı İzolasyonlar Mevcut Durum

  • MEVCUT DURUM
  • ÖNERİLEN DURUM
  • KARŞILAŞTIRMA

Alüminyum izolasyonlar kesilip düzeltilerek işlem yapılıyor. Operatör kesme için 3385 TMU (122 sn) zaman harcıyor. Hazır kesilmiş şekilde gelmeleri sağlanabilir.

İzolasyonlar hazır ölçülü geldiğinde, görselde görüldüğü gibi izolasyon yapıştırma işlemi kolaylaştırılıp süre 3385 TMU’dan 1710 TMU’ya düşürülmüştür. 62 sn kazanç elde edilmiştir.

Üretim personeli tarafından kesilen izolasyonların tedarikçiden kesik halde getirilmesi sağlanarak 1675 TMU (62 sn) =%50 kazanç sağlandı.

Örnek 4

Yakıt Tankı Montajı

  • MEVCUT DURUM
  • ÖNERİLEN DURUM
  • KARŞILAŞTIRMA

Yakıt depo boğazı üzerindeki yapışkan bant zor sökülüyor. Operatör bandı sökmek için 860 TMU (30sn) zaman harcıyor.

Yakıt depo boğazı üzerindeki yapışkan bandın resimde görüldüğü gibi yapıştırılarak sökülmesi kolaylaştırılmış olup operasyon süresi düşürülmüştür. 28 sn kazanç elde edilmiştir.

Yakıt tankı bantlama şeklinin tedarikçi tarafındaki revizyonuyla sökme kolaylaştırılarak 825 TMU (28 sn) = %93 kazanç sağlandı.

Örnek 5

Işık Yolu Montajı

  • MEVCUT DURUM
  • ÖNERİLEN DURUM
  • KARŞILAŞTIRMA

Operatör mevcut durumda hattın dışında bulunan kasadan ışık yollarını almakta ve montaj alanına taşımaktadır. Operatör bu işlemi yaparken Flowrak, Mastik pompası ve aracın yanından geçmektedir. Parça büyük ve hacimli olduğu için araca çarpma, aracı çizme ve parçayı Flowraka çarpıp parçanın kalitesini düşürme riski söz konusudur. Bu operasyon için harcanan zaman TMU: 1355 / Süre: 49 sn’dir.

İyileştirme durumunda parça montaj alanına daha yakın konumlandırılarak A-B-C-D 2m ( toplam 8m ) mesafe ile parçanın alınıp montajlama yapılması sağlanacaktır .Bu halde 18 m yürüme iptal edilecektir. Bunula birlikte parçayı çarpma, aracı çizme gibi riskler de minimuma indirgenmiş olacak ayrıca alan kazanımı sağlanacaktır. İyileştirme sonrası operasyon süresi TMU: 785 / Süre: 29 sn’dir.

Hattın dışında ayrı bir kasadan alınan ışık yolu hava kanalı kasasına entegre edilerek 570 TMU (20 sn)=%40 zaman & 3 m² = %30 yer & çizilme hatasında kazanç ve yeni kasa tasarımı ile ergonomik iyileşme sağlandı.

Örnek 6

Engelli Bölgesi Koltuk Montajı

  • MEVCUT DURUM
  • ÖNERİLEN DURUM
  • KARŞILAŞTIRMA

Engelli bölgesi koltuk montajı braketi, perçinli bir şekilde montaja hazır hale gelmektedir. Perçinin üzerine kılavuz çekilmekte olup araç başına 9614 TMU / Süre: 346,10 sn. süre harcanmaktadır.

Engelli bölgesi koltuk braketleri sirenadan gelmektedir. Montaj deliklerine maskeleme yapılarak kılavuz çekme işlemi iptal edilebilir. Bu halde operasyon 4650 TMU / 167,40 sn. sürecektir.

Montaj perçinlerinin tedarikçide maskeletilip hatta kılavuz çekme işleminin iptal edilmesiyle 4964 TMU(179 sn)= %51 kazanç sağlandı.

Sonuç

Pilot Proje İyileştirme Sonuçları

Hakkımızda

Endüstri devlerinin performans ve verimlilik anahtarı olan MTM metodolojisinin Türkiye’de yayılmasını sağlamak ve sektörlerin rekabet gücünü sağlam temeller üzerinde geliştirmek hedefiyle bir araya gelmiş çok uluslu akademisyen ve endüstri profesyonelleri topluluğunun bir parçasıyız.

Yazılım Ürünleri

Adres

Suadiye Mah. Akkurt Sokak
No:18 - İç Kapı No:2 Kadıköy
İSTANBUL / TÜRKİYE

+90 507 366 01 80
 info@mtmtu.com
© Tüm hakları saklıdır. MTM Toplam Üretkenlik 2023